Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Erkko

Mahtava mies vastoin tahtoaan

Odotukset olivat korkealla, kun Otava ilmoitti, että se julkaisee tänä keväänä Lauri Karénin jo vuonna 2005 kirjoittaman elämäkerran Aatos Erkosta. Onhan se suorastaan sensaatiomaista, että mystisestä vaikenijasta on ollut valmis elämäkerta kassakaapissa jo toistakymmentä vuotta.

Aatos Erkon kylmä sota

Aatos Erkko (1932-2012) oli ristiriitainen persoona. Hänellä oli huono itsetunto. Hän oli synkkä pessimisti, joka 1970-luvulla pelkäsi Neuvostoliiton miehitystä. Hän oli lännen mies, Amerikan ystävä, joka suomettui ja oli oiva kohde KGB:n operaatioille. Hän kannatti Neuvostoliiton pelossa Ahti Karjalaista tasavallan presidentiksi Kekkosen jälkeen ja piti Mauno Koiviston valintaa suurena virheenä.

Likainen Harri Erkon renkinä

Toimittaja-kirjailija Harri Nykänen kirjoittaa itsestään: "Kun pääsin vauhtiin, olin kuin vainun saanut ajokoira jäniksen perässä, jahtia oli joskus äärimmäisen vaikea lopettaa."

Nykänen jahtasi 20 vuotta (1981-2001) rötösherroja Helsingin Sanomien rikostoimittajana. Siitä ajasta hän on nyt julkaissut muistelmansa (Likainen Harri - 20 vuotta Erkon renkinä, Docendo 2015).

Onneton Aatos ja ihana itsesääli

Kun luin Leena Liukkosen kirjan Aatos Erkosta (1932-2012), tulin siihen tulokseen, että Jörn Donnerin pitäisi tehdä elokuva Erkosta. Nythän Donnerilla on aikaa, kun tarina Armi Ratiasta on juuri valmistunut.

Liukkosen kirja voisi olla Erkko -elokuvan käsikirjoituksen pohjana. Kirja perustuu Liukkosen kymmenkunta vuotta kestäneeseen kanssakäymiseen Erkon kanssa 2000-luvulla: tapaamisia, autoajeluja, kirjeenvaihtoa, sähköposteja.

Liukkosella on ollut käytössään myös ruotsalaisen Anna Belfragen Tukholmassa nauhoittamat haastattelut, joita on noin kymmenen tuntia.

Erkot - ei mikään mukava tarina

Toimittaja-kirjailija Antti Blåfield on kirjoittanut kirjan Erkkojen suvusta, lähinnä kolmesta heistä, Eero, Eljas ja Aatos Erkosta, Loistavat Erkot on kirja nimeltään (kustantaja Otavan linkki tuossa: http://www.otava.fi/kirjat/9789511282563/#.VIsJAPmG9qV).

Erkot muistetaan nyt nimen omaan Helsingin Sanomien omistajina. Oli se oikein tai väärin, mutta niin se on.

Kun Aatos Erkko suomettui

Kirjan kansikuvassa poseeraa 17-vuotias kauhavalainen Hellevi Keko ja selkä kameraan päin mies tummassa puvussa vuonna 1961. Mies on alle 30-vuotias Aatos Erkko. Hellevi Keko voitti Me Naiset –lehden ensimmäisen mallikilpailun, Aatos Erkko oli silloin Me Naisten kustantaja, Viikkosanomien päätoimittaja ja kohta myös Hesarin päätoimittaja.

Mestarikuvaaja Caj Bremerin kuva kertoo paljon. Aatos Erkko oli elämänsä loppuun asti kasvoton mies. Ei häntä oikein kukaan tuntenut. Hän oli mystinen ja ristiriitainen patruuna, joka usein vaikutti onnettomalta rahakasansa keskellä.

Julkaise syötteitä