Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Etiikka

Tuntemukseni 20+1 arkipäiväisestä valheesta tai puolitotuudesta

Valehtelu (ja puolitotuudet) on yksi moraalinen kysymys, josta minulla on ehkä tiukemmat säännöt itselleni kuin monella. Tässä kirjoituksessa ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä tuomioita, vaan kertoa siitä millaisia tuntemuksia minussa aiheuttaa, jos kuulen erilaisia asioita, joista ihmiset eivät usein ole täysin rehellisiä. Olisin kiinnostunut kuulemaan millaisia tuntemuksia lukijoissani herää kuullessaan näitä lausahduksia. Eli olen kiinnostunut selvittämään ovatko jotkin näistä vaan pakollisia, että yhteiskuntamme toimisi.

Mikä voisi olla paras moraalisen integriteetin suomenkielinen vastine?

Moral integrity tai lyhyemmin integrity on käsite, jolle ei oikein ole kunnon vastinetta suomenkielessä. Tämä on mielestäni harmi, sillä haluaisin sen periaatteena nousevan nykyistä suurempaan arvoon tässä ajassa. Kun joku asia on vaikeasti hahmotettavissa ilman selkeää ymmärrystä sisällöstä, vaikeuttaa se samalla keskustelua huomattavasti.

Tekoviisaus vai tekoäly?

Tekoäly on nörttimaailman saavutus. Maailmassa joka on täynnä globaaleja ongelmia tarvitaan viisautta. Timo Honkelan rauhankonetta voisi pitää yritelmänä tekoviisaudesta, mutta sen spesifikaatio on sisäisesti kelvoton. 

Höpöä tutkivasta journalismista vs. Eettinen laadunvarmistus

Johanna Vehkoon mielestä "toimittajien pitäisi pystyä tutkimaan, mitä tärkeät algoritmit pitävät sisällään", kuva. 

Absurdi ajatus. Tuollla ei mitään tekemistä tutkivan journalismin kanssa. Vaatisi oman organisaation: eettinen laadunvarmistus.

Hevonen Mannerin runoissa

Pidin viime keskiviikkona luennon aiheesta "Vierushevoseni - Eeva-Liisa Mannerin hevoset".  Eeva-Liisa Manner (1921-1995) lienee useimmille lukijoille tuttu kirjailija. Hänen kokoelmansa Tämä matka (1956) merkitsi modernismin läpimurtoa suomalaisessa runoudessa. Luennon keskiössä olivat paitsi Mannerin runojen hevoskuvasto myös Mannerin ekologinen poetiikka ja etiikka. Ajattelin laittaa tännekin pienen pätkän pätkän luennostani.

Älä tee heille kuin

Käsittämätön tapa käyttää kultaista sääntöä tässä yhteydessä: 

"Sipilän mukaan terrorismia vastaan tarvitaan nyt todella syvää yhteistyötä kaikkien kesken. -Tee itse, mitä toivoisit itsellesikin tehtävän, on hyvä moraalinen ohjenuora tässäkin, Sipilä sanoi.  Yle uutiset. 

 

Toiseksen kultainen sääntö ylipäätänsä on luonteeltaan narsistinen ja rasistinen:

Tiede - yhteiskunta - etiikka

Eräässä mielessä yhteiskuntatieteet eivät ole tieteitä, vaan oppimisjärjestelmiä (kuva). Onnistuessaan vaikuttamaan ne muuntuvat ei-kumuloituvasti. Käsitteellisesti taiteet ovat etiikan teknologiaa.

Tiede, yhteiskunta ja etiikka

Luonnontieteet tutkivat pysyvää, yhteiskuntatieteet muutettavissa olevaa, etiikka merkitystä. Teknologiat rakentavat artefakteja matematiikka yhtenä niistä. Pseudotieteet huijaavat ihmisiä uskotellen, että on muka jotakin mitä ei ole. Uskonnot rakentevat maagisia pilvilinnoja.

Julkaise syötteitä