Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Merenkulku

2 500 vuotta vanha laivahylky (maailman vanhin)

Mustalla merellä, noin 75 km Bulgarian rannasta, on löydetty äsken maailman vanhin laivahylky. Kyse on kreikkalaisesta aluksesta, jonka iäksi paljastui radiohiiliajoituksen perusteella 2 500 vuotta eli aikakaudelta 500 vuotta eKr. 

s/y "Kruzenshtern"

Raahen kaupunki suoritti kulttuuriteon kutsumalla venäläisparkki "Kruzenshtern" kylään. Näin tapahtui viime perjantaina ja lauantaina ja mikä parasta: komea purjelaiva oli avoinna yleisölle. Ei muuta kuin sinne, sopivasti matkalla omaan purjealukseemme, joka kelluu Haukiputaan Kiviniemen satamassa. Kruzenshtern (entinen "Padua") rakennettiin Saksassa vuonna 1926 ja sen nykyinen kotisatama on Kaliningrad. Venäjän valtio on pitänyt erittäin hyvää huolta tästä aluksesta, joka toimii nykyisin merenkulkuoppilaiden harjoitusaluksena.

Sumski Posad, Vienanmeren rantakylä

Kansainvälisestä jännityksestä huolimatta on (ainakin minusta) mukavaa jatkaa haikailua sekä talvimatkustamista kotoa käsin. Luin Karjalan Sanomista jutun Sumasta eli venäjäksi Су́мский Поса́д:ista, jossa tuo posad muuten tarkoittaa kauppalaa. Tämä Vienanmeren etelärannalla sijaitseva "kapteenien kylä" (родина капитанов) tuli minulle tutuksi jo 1990-luvulla, silloin kun liikuin alueella säännöllisesti maatalousprojektityön merkeissä.

Pelastuslautta

Ostimme vuosi sitten hollantilaisen "tori.fi":n kautta (marktplaats.nl) kunnon pelastuslautan, koska oman ja miehistön henki on kallis, vaikka meripurjehdus onkin veressä loppuikään. Sikäläinen ammattikalastaja möi kuuden hengen "vikingin" kolmella sadalla eurolla, koska vaihtaa aina uuteen kolmen vuoden välein.

Paatin haku (3): Klintholm/DK - Korppoo/SF

Paatin haku jatkui kolmen viikon tauon jälkeen. Miehistönä tällä kertaa Eero, Ari ja Ilmari. Matka jatkui Tanskan Møn-saaren Klintholmista suoraan Bornholmiin, missä lähinnä käytiin suihkussa ja syömässä pihvit. Pysähdys kesti pari tuntia. Jo lähtövaiheessa kaikkien tavoite oli päästä Korppooseen varsin nopeasti. Siksi purjehdittiin päivin ja öin, vuorovaihdoilla. Bornholmin jälkeen keula osoitti jo tiukasti pohjoista kohti, suoraan Gotlantiin ja koto-Suomeen (Haukipudas).

Paatin haku (2)

Veneen haku Alankomaista  käy ilmi oheisista kuvista. Vene oli lähellä Belgian rajaa (provinssi Zeeland/Grevelingenmeer) ja siirtomatka kulki Hollannin upean vesitieverkoston kautta Pohjanmeren Schiermonnikoog-saareen, josta Helgolandin ja Kielin kanavan kautta kuljimme Koillis-Tanskaan (Møn-saari), jonne jätimme paatin, aikataulu- (työ..) ja sumusyistä. Voimakas sumu, liitettynä erittäin vilkkaaseen rahtilaivaliikenteeseen, esti jatkomatkamme Gotlantiin ja Maks-nimisen tanskalaismiehen pikkutelakka korjaa samalla potkuriakselin stefan, joka näytti vuottavan.

Paatin haku

Tiistaina lentolähtö Oulusta etelään. Pois tulhaan oheisella paatilla, joka sai nimeksi s/y "Aldebaran", Härän tähdistön kirkkaimman tähden mukaan. Vene haetaan Alankomaista ja matkaa Haukiputaalle on kohtuullisesti. Suomesta lähetettiin etukäteisrahtina Safire-diesellämmitin, koska Itämeremme on vielä kylmähkö tähän aikaan ja laite on suomalaista huippuluokkaa. Kiitoksia Willikselle (myös US-bloggaaja), jonka avulla löysin hienon OpenCPN-merikartaston.

Julkaise syötteitä