Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Napoleon

Talleyrand ja Napoleon

Historia on täynnä merkillisiä hahmoja ja nykypäivä tuottaa jatkuvasti lisää outoja tapauksia. Yksi erikoisimmista on ranskalainen Talleyrand (1754-1838) jota usein kehutaan jopa Euroopan suurimmaksi diplomaatiksi. Hän on kyynisten valtapoliitikkojen ja diplomaattien kruunaamaton kuningas.

Tutustuin tähän merkilliseen mieheen lukemalla kuumina kesäpäivinä brittiläisen diplomaatin kirjaklassikon vuosikymmenten takaa (Duff Cooper: Talleyrand, Otava 1956). Viihdyttävästi kirjoitettua elävää historiaa parhaimmillaan.

Korsikalla Napoleon kaikkialla

Kävin viime viikolla ensimmäisen kerran Ranskaan kuuluvalla Korsikan saarella. Välimeressä sijaitseva 300 000 asukkaan saari oli minulle tuttu lähinnä Korsikan rallista ja siitä, että Napoleon syntyi siellä vuonna 1769.

Napoleon näkyy yhä kaikkialla pääkaupungissa Ajacciossa. Kun saapuu lentoteitse Ajaccioon, huomaa tulleensa Napoleon Bonaparten lentokentälle. Kävely kaupungilla vahvistaa käsityksen, että Ajaccio on Napoleonin kaupunki.

Napoleonin reittiä Alppien yli

Tänä vuonna on kulunut 200 vuotta siitä, kun Ranskan keisari Napoleon (1769-1821) kukistui lopullisesti. Waterloon taistelu käytiin 18. kesäkuuta 1815. Napoleon hävisi, syöstiin vallasta ja karkotettiin St. Helenan saarelle.

Ennen Waterloota koettiin kuitenkin vielä Napoleonin sadan päivän keisarikunta. Venäjän katastrofin jälkeen Elballe karkotettu Napoleon pakeni saarelta ja kaappasi vallan kulkemalla tukijoukkonsa kanssa Välimeren rannalta Alppien yli Grenoblen kautta Pariisiin maaliskuussa 1815.

Julkaise syötteitä