Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Purjehdus

2 500 vuotta vanha laivahylky (maailman vanhin)

Mustalla merellä, noin 75 km Bulgarian rannasta, on löydetty äsken maailman vanhin laivahylky. Kyse on kreikkalaisesta aluksesta, jonka iäksi paljastui radiohiiliajoituksen perusteella 2 500 vuotta eli aikakaudelta 500 vuotta eKr. 

Peter Nichols; A Voyage for Madmen - maailmanympäryspurjehduskilpailu yksin 1968

Lähes viisikymmentä vuotta sitten 1968-1969 purjehdittiin ensimmäinen yksinpurjehduskilpailu ympäri maapallon ilman pysähdyksiä. Kilpailijoita lähti matkaan yhdeksän - mutta vain yksi saapui perille. Jokaisen tarina on erilainen ja kiehtova. Nicholsin teos on kiehtova trilleri, ajankuvaus, meren kuvaus mutta ennen kaikkea ihmismielen kuvaus.

Itsenäisyyden vuosikymmenten merkittävimmät alukset: H-vene 1968

Hans Groopin H-vene on eniten valmistettu suomalaissuunnittelijan suunnittelema purjevene. Se teki myös purjehduksesta laajojen kansanjoukkojen harrastuksen ja on ollut vuosikymmeniä vesistöjemme yleisin purjevene. Lasikuitu, alumiini ja dacron olivat tämän avaruusajan veneen kestävät materiaalit.

Yö meren rannalla

Vaikka täällä pohjoisessa on edelleen (harvinaisen) runsaasti lunta, niin silti Perämeri pian sulaa ja lasketaan Haukiputaalla pursiveneemme veteen. Suomen selkeät vuodenajat ovat rikkaus. 

Siihen kaipaukseen liittyen Pielisjärven/Sortavalan pianosäveltäjän, Heino Kasken (1885-1957), aina yhtä ihastuttava "Yö meren rannalla", vuodelta 1923 (pianistina oululainen Risto Lauriala):

https://

Veneprojekti – miksi teen veneen?

Vuosi sitten talvella innostuin saunalautan rakentamisesta. Duuni kuitenkin sotki asiaa niin että en kerennyt aloittaa fyysistä rakennusprojektia, suunnittelun sain jotakuinkin valmiiksi. Työkavereilla oli aiheesta riemua. Totesivat minun olevan yhtä joutuisa omissa hommissa kuin vieraissakin töissä. Tästä kiukustuneena päätin, vesille on päästävä. Muijakin innostui asiasta. Purjevene.

s/y "Kruzenshtern"

Raahen kaupunki suoritti kulttuuriteon kutsumalla venäläisparkki "Kruzenshtern" kylään. Näin tapahtui viime perjantaina ja lauantaina ja mikä parasta: komea purjelaiva oli avoinna yleisölle. Ei muuta kuin sinne, sopivasti matkalla omaan purjealukseemme, joka kelluu Haukiputaan Kiviniemen satamassa. Kruzenshtern (entinen "Padua") rakennettiin Saksassa vuonna 1926 ja sen nykyinen kotisatama on Kaliningrad. Venäjän valtio on pitänyt erittäin hyvää huolta tästä aluksesta, joka toimii nykyisin merenkulkuoppilaiden harjoitusaluksena.

Aldebaran

Aldebaran on Härän tähdistön kirkkain tähti, mutta on siinä muutakin. Isäni saapui sen nimisellä rahtilaivalla Suomeen maaliskuussa 1940 auttamaan sotaan joutunutta Suomea, Hollannin Punaisen Ristin vapaaehtoisena kirurgina. Kyseinen laiva oli rakennettu vuonna 1938 ja Suomen Höyrylaiva Oy:n omistuksessa (kuuluisa FÅA eli Finska Ångfartygs Aktiebolag, myöhemmin Effoa).

Pelastuslautta

Ostimme vuosi sitten hollantilaisen "tori.fi":n kautta (marktplaats.nl) kunnon pelastuslautan, koska oman ja miehistön henki on kallis, vaikka meripurjehdus onkin veressä loppuikään. Sikäläinen ammattikalastaja möi kuuden hengen "vikingin" kolmella sadalla eurolla, koska vaihtaa aina uuteen kolmen vuoden välein.

Paatin haku (3): Klintholm/DK - Korppoo/SF

Paatin haku jatkui kolmen viikon tauon jälkeen. Miehistönä tällä kertaa Eero, Ari ja Ilmari. Matka jatkui Tanskan Møn-saaren Klintholmista suoraan Bornholmiin, missä lähinnä käytiin suihkussa ja syömässä pihvit. Pysähdys kesti pari tuntia. Jo lähtövaiheessa kaikkien tavoite oli päästä Korppooseen varsin nopeasti. Siksi purjehdittiin päivin ja öin, vuorovaihdoilla. Bornholmin jälkeen keula osoitti jo tiukasti pohjoista kohti, suoraan Gotlantiin ja koto-Suomeen (Haukipudas).

Paatin haku (2)

Veneen haku Alankomaista  käy ilmi oheisista kuvista. Vene oli lähellä Belgian rajaa (provinssi Zeeland/Grevelingenmeer) ja siirtomatka kulki Hollannin upean vesitieverkoston kautta Pohjanmeren Schiermonnikoog-saareen, josta Helgolandin ja Kielin kanavan kautta kuljimme Koillis-Tanskaan (Møn-saari), jonne jätimme paatin, aikataulu- (työ..) ja sumusyistä. Voimakas sumu, liitettynä erittäin vilkkaaseen rahtilaivaliikenteeseen, esti jatkomatkamme Gotlantiin ja Maks-nimisen tanskalaismiehen pikkutelakka korjaa samalla potkuriakselin stefan, joka näytti vuottavan.

Julkaise syötteitä