Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Suvaitsevaisuus

Maailma on iloisen kirjava. Ahdistaako?

Jokainen meistä haluaa tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Mutta toisten ja heidän ajattelunsa hyväksyminen onkin jo paljon vaikeampaa. Miten usein minä olenkaan oikeassa ja toinen väärässä!  Miten usein minun tapani tehdä asiat on oikein ja toisten väärä. 

Onko suvakismi jeesuksetonta kristillisyyttä?

Käytän tässä termiä suvakismi sellaisesta suvaitsevaisuudesta, johon liittyy mielestäni liiallista hyväuskoisuutta tyyliin "Turvapaikanhakijoiden motiivien epäily on rasismia".  Käytännön suvakismiin toki yleensä kuuluu myös itsensä ylentäminen muita syyttelemällä tai muu moraalisäteily, mutta ohitan sen puolen tässä.

Toinen lähtökohta on sitten se, että elämme edelleen kristillisessä kulttuuripiirissä. Toki joku sanoo, että olemme jälkikristillsessä vaiheessa, johon saattaa liittyä myös maininta totuudenjälkeisestä ajasta.

Loukkaavat postilaatikot

Moni on varmaan huomannut, miten entinen Iso-Britannian ulkoministeri Boris Johnson kiinnitti huomiotamme loukkaaviin postilaatikoihin. Tosin oikeistolaisena Johnsonilla oli väärät silmälasit, väärä näkökulma, asiaan. Oikestohan tarkoittaa useinkin vääristöä.

Suomessakin muutamien suomalaisten postilaatikot saattavat loukata yli miljardin ihmisen vähemmistöä. Kun suvaitsevaisina otamme nollatoleranssin suvaitsemattomuuteen, meidän täytyy tehdä tälle ongelmalle jotain.

Nujertaako suvaitsemattomuus suvaitsevaisuuden?

 

Uskonto kehittyi ja löytyi avuksi, kun ei ymmärretty tai osattu selittää jotain tuntematonta ja ennen kokematonta. Ihminen yksilöllisyydessään oivalsi itselleen monia uskontoja – kullekkin tarpeensa *] ja halunsa kuin tuntonsakin mukaisesti. Maailma odottaa nyt uskontojen sotaa – vaikka esimerkiksi meillä Suomessa valtionuskonnostamme evankelis-luterilaisuudesta erotaan kiihtyvällä tahdilla – rahanko vuoksi ?

 

Julkaise syötteitä