Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirja-arvio

Naisissa viisaus, miehissä hulluus

Kun kustantaja esittelee esikoiskirjailijan maatilan tyttäreksi, joka oppi jo varhain ajamaan leikkuupuimuria ja hänen romaaninsa kertoo 1920-luvun pohjalaisesta maaseudusta, luulisi äkkipäätä, että käsillä ovat kaikki kirjallisen katastrofin ainekset (Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet, Otava 2019).

Eihän tämä ketään voi kiinnostaa modernissa Suomessa. Kaiken lisäksi romaanin henkilöt puhuvat repliikeissään kummallista pohjalaista murretta. Maaseutu- ja murreromaani - eikö näitä ole jo julkaistu tarpeeksi?

Ilmastopaniikin hoito-oppaasta

Tämä taitaa olla ensimmäinen kirja-arvosteluni Vapaavuorossa, joten antakaa anteeksi, jos ei ole rutiinia.

Arvosteltavana on siis Matti Virtanen: Ilmastopaniikki, Hoito-opas ( Docendo, 2019).

Ilmastopaniikin kirjoittaja on konkaritoimittaja, koulutustaustaltaan maantieteilijä. Hän on myös Skepsiksen perustajajäsen. Skeptisyys on miehellä veressä?

Rottakylän mies pakeni saksalaisten leiriltä ja kirjoitti siitä

 

Vuonna 1995 Aleksandr Škljajev, tunnettu udmurttilainen kirjallisuuden ja journalistiikan tutkija oli Suomessa helsinkiläisessä alan kirjastossa. Škljajev tunnetaan erityisesti vainojen uhriksi joutuneiden udmurttilaisten kirjailijoiden kohtaloiden selvittäjänä. Hän on julkaissut aiheesta muun muassa teoksen Tšašjem nimjos.

Aunuksen julma harharetki

Yleisradion tv-viihteen taannoinen guru, kultasormeksi kutsuttu Kari Kyrönseppä yllättää uudella romaanillaan (Ensimmäisten joukossa, Docendo 2018). Kirja on vaikuttava kuvaus Aunuksen heimosoturien sotaretkestä keväällä 1919. Päähenkilö on Kyrönsepän setä, vasta 17-vuotias Emil Seppelin.

Vaikka kyse on romaanista, kirjalla on vahva side todellisuuteen, ja Kyrönseppä käyttää hyväksi isänsä kertomuksia. Kyrönsepän isä Juho, aiemmalta nimeltään Seppelin, asui kauppiasperheessä Alahärmän Voltissa. Aunukseen lähti Juhon nuorempi veli Emil.

Ammattiurheilijasta tuli ammattikirjailija

Pasi Pekkola, 37, on mielenkiintoinen tapaus. Hän on pelannut ammatikseen koripalloa, on Suomen mestari Lahden Namikan joukkueessa, opiskellut valtiotieteen maisteriksi, työskennellyt Kiinassa yritysjohtajana ja on nyt asettunut kotikaupunkiinsa Lahteen vapaaksi taiteilijaksi, ammattikirjailijaksi.

Pekkolan juuri ilmestynyt kolmas romaani (Pasi Pekkola: Huomenna kevät palaa, Otava 2018) on ennen kaikkea järisyttävä kuvaus siitä, mitä sisällissota teki lapsille ja miten se vaikutti heidän myöhempään elämäänsä. Vaikka aihe on kulunut, näkökulma on tuore.

Klinge kerjää verta nenästään

On jälleen vuoden kohokohta. Olen saanut käsiini professori Matti Klingen uuden kirjan. Se on hänen vuonna 1999 alkaneen päiväkirjasarjansa 19. osa (Matti Klinge: Paššan epäsuosio - Päiväkirjastani 2016-2017, Siltala 2017).

On tunnettu asia, että Klinge ymmärtää Venäjää ja Putinia. Tässäkin kirjassa Klinge suorastaan kerjää verta nenästään, jos sallitte rahvaanomaisen ilmaisun, kun hän puolustaa Putinia. Puolustustaisteluun hän on keksinyt uudenlaisiakin aseita.

Julkaise syötteitä