Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjallisuus

Isänmaallisia runoja

Kirjailija Claes Andersson (1937-2018) on kuollut. Andersson on kirjoittanut romaaneja, runoja, näytelmiä, kuunnelmia, kuoro-oppperan libreton ynnä muuta sekä esittänyt jazzmusiikkia. Hän on myös käsikirjoittanut elokuvia. Hänelle myönnettiin kuusi kertaa taiteen valtionpalkinto. Tämä kaikki siis oman lääkärintyön ohessa, ja ehtipä hän toimia myös kansanedustajana ja kulttuuriministerinä Paavo Lipposen hallituksessa.

Pitelemätön mies pienestä kylästä

Kirjan kannessa mulkoilee alta kulmain tiukka-ilmeinen mies, joka näyttää siltä kuin aikoisi kohta uhota pohjalaiseen tyyliin: ”Pirelkää musta kiinni notten mä revi rahojani.” Kuvan pitelemättömäksi mainostettu mies on kirjoittanut muistelmansa, jotka julkaistiin eilen (Matti Mäkelä: Pitelemätön, Siltala 2019).

Kun Mäkelä kirjoitti muistelmiaan, hän sai kesken kaiken tietää, että sairastaa maksasyöpää. Muistelmien alku meni uusiksi ja sai synkkiä sävyjä, mutta kirja syntyi.

Kuule veliseni, kirjoitetaanpas nämä sadut vielä uudelleen, jooko

Jos kuulet jonkun sanovan hyvin tietäväiseen sävyyn syvällä rintaäänellä, että "...Grimmin veljesten sadut ovat ne parhaat!" - niin voit hyvin pyöritellä silmiäsi ja kysyä: "Jaa, mitkä niistä?"

Lukemisen psykologiaa

Opin takavuosina työelämän tarpeisiin pikalukemisen ja selailulukemisen. Ne vaurioittivat tapaani lukea kaunokirjallisuutta, kuva 2. Nykyisin kuuntelen paljon e-äänikirjoja kompensoiden tuota ”vammaisuuttani”.  

 

https://www.amazon.com/Reader-Come-Home-Reading-Digital-ebook/dp/B074DTJ2CT/ 

 

Paljon on edetty sitten tämän kirjan, jonka ostin ja luin vuonna 1987: 

Pirkko Saision juhlaviikot

Kirjailija Pirkko Saisio täyttää ensi viikolla 70 vuotta (16.4.2019). Sen vuoksi hän on näinä päivinä paljon esillä, mutta myös siksi, että häneltä on julkaistu uusi kirja (Epäröintejä, Siltala 2019). Meneillään ovat Saision juhlaviikot.

Mietin kuumeisesti, miten Saisiota voisi luonnehtia merkkipäivän kunniaksi niin, ettei sortuisi imeliin latteuksiin. Joku ylisti häntä Jörn Donnerin ohella viimeiseksi kirjalliseksi mammutiksi, toisen mielestä hän on mestari, suurin elossa oleva suomalainen kirjailija, Finlandia-palkinnon voittanut elävä klassikko.

Kurt Tucholsky (1890-1935)

Törmäsin aivan sattumalta kirjailija Kurt Tucholsky:yn, joka näyttää olevan suosittu kulttikirjailija Saksassa, Puolassa, Hollannissa jne. Meillä Suomessa hän on sillä tavalla vähemmän tunnettu, ettei hänestä edes löydy suomalaista wikipediaa, saatikka käännöksiä.

Kun novellikirjailija totuuden löysi

Kun Reijo Mäen Vares-kirjojen novellikirjailija Luusalmi miettii aiheita tulevaan kirjaansa, hän tulee siihen tulokseen, että taiteilijana hän ei voi paeta rooliaan yhteiskunnan omanatuntona.

Novellikirjailija Harry Salmenniemi on Luusalmen hengenheimolainen. Salmenniemikään ei pakene yhteiskunnallista vastuutaan, ja mikä ettei, sillä hän on löytänyt totuuden.

Hieno valinta - Heikki Kännölle Runeberg-palkinto

Turkulainen kirjailija Heikki Kännö on voittanut tämän vuoden Runeberg-palkinnon romaanillaan Sömnö. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Aivan loistava ja oikeaan osunut valinta! Runeberg-palkinto on Finlandian ohella Suomen merkittävin kirjallisuuspalkinto.

Kännö, 50, on valmistunut taidemaalariksi Turun piirustuskoulusta. Esikoisteos Mehiläistie (2017) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, Tähtivaeltaja-palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon saajaksi.

Runeberg-palkinnon raadin puheenjohtaja, Virpi Hämeen-Anttila perusteli Kännön valintaa seuraavasti:

Muistoissa vielä mennään

Viimeinen avaukseni herätti paljon keskustelua.

http://arialsio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/267600-varhaisia-muistoja-vuodelta-1957

Nyt muistellaan aikaa milloin kukakin oppi lukemaan ja mikä oli ensimmäinen kirja joka tuli luettua?

Vihaisen miehen lohduton yksinpuhelu

Kirjailija Antti Nylén on vihainen: ”Vihaan tätä tympäisevää pohjoista maata, joka pitää minua taideorjanaan ja lohtumiehenään. Tahdon koko Suomen luhistuvan sontakeoksi, jonka huipulla palvotaan rahaa ja presidentin vauvaa ja lauletaan ylistystä muutamille upporikkaille pikkumiehille, jotka suoltavat aivokudosta mädättävää digitaalista saastaa suureen maailmaan.”

Julkaise syötteitä