Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjat

Poimintoja Instagram seinältäni

Hyvää joulun odotusta kaikille, t.sirkku :)

Kansa heräsi, valtiovalta nukkui

Lähimmäinen on se, joka on lähellä, ei se joka tulee kaukaisesta maasta. Siinä on yksi Aleksanteri Kovalaisen tänään (18.10.) julkaistun romaanin (Kansallinen herätys, Teos 2018) avainlauseista. Kovalainen on sovittanut itsensä kansallisten ääriainesten housuihin ja kuvaa miten pakolaiskriisi muutti Suomen.

Rovasti Laestadius salapoliisina

Nyt on julkaistu sellainen historiallinen romaani (Mikael Niemi: Karhun keitto, Like 2018), ettei paremmasta väliä. Kirjan päähenkilönä murhamysteerejä ratkoo Pajalan kirkkoherra Lars Levi Laestadius (1800-1861) yhdessä oppipoikansa Jussin kanssa.

Eletään Tornionjokilaaksossa Köngäksen kylässä vuonna 1852. Selittämättömät naisten kuolemantapaukset herättävät pelkoa ja kylvävät kauhua. Nimismies uskottelee ensin, että asialla on ollut karhu, mutta se teoria murenee pian palasiksi.

Lukeminen kannattaa: kirjastokortti pidentää ikää

Hyyppä vastaa kaikkiin kuvan kysymyksiin myönteisesti tutkimuksiin vedoten. E-kirjoihin Hyyppä suhtautuu  mielipiteisesti: ”Otaksun, että kirjan sivujen kääntäminen antaa tuttuudessaan myönteisen ärsykkeen aivoille.” Entä lapset?  

Äänikirjoihin ei Hyyppä ota kantaa. Minulla on suomeksi 467 e-kirjaa ja 282 äänikirjaa. Englanniksi muutama sata e-kirjaa. 

Dosentti Hyypän väitteisiin kuorolaulun ja terveyden yhteyksistä suhtaudun skeptisemmin. Rannikkoruotsalaiset syövät enemmän kalaa kuin keskivertosuomalaiset

Suomalaiset älyllisessä katveessa

Ne suomalaiset, jotka eivät lue kirjoja englanniksi ovat heitteellä.  Joutuvat tyytymään median höpöhypeen. Montako  kuvan kirjoista on suomennettu?

Parhaat kirjat 2017

Olin vallan unohtaa. On näet korkea aika valita perinteiseen tapaan vuoden parhaat kirjat. Teen kaksi listaa. Toiselle valitsen kymmenen kotimaista kaunokirjallista teosta, toiselle kymmenen kotimaista tietokirjaa. Valinnat olen tehnyt lahjomattomasti, mutta täysin yksipuolisesti niistä kirjoista, jotka olen tänä vuonna lukenut. Listoille päässeet kirjat ovat tavalla tai toisella tehneet minuun vaikutuksen. Vuoden varrella olen arvioinut kirjat Uuteen Suomeen.

"Paskan Suomen keksiluokan murhenäytelmä"

"Suomi on paskamaa. Se on taloudellisen ja henkisen taantumuksen tilassa….”. Koska satun olemaan samaa mieltä kirjoittajan kanssa heräsi toteamus kiinnostukseni. Aloitin kirjan aamusta ja luulin, että luen sen päivän aikana ja samalla sen musta huumori maustaisi päiväni hetkittäisiä taukoja. Tarkoitan sillä, sitä, että voisin jatkaa askareitani taukojen jälkeen, jotain uutta saaneena. Niin ei käynyt vaan nukahtelin lukujen välissä. Se oli sitä samaa poliittisten suuntien ja puolueiden ruotimista mitä voi lukea kaikkialta muualtakin nykyisin.

Muutama sana kirjasarjasta Kansojen historia

 

Katson kirjasarjaa Kansojen historia (Carl Grimberg WSOY 1958) omasta näkövinkkelistäni, kun kirjasarja on jo monen vuosikymmenten ajan vaikuttanut suomalaisten kirjahyllyissä. Kirjasarja on ollut ilmeisesti hyvin suosittu ja kaikki tuo viisaus, mitkä nuo kirjat sisältävät on varmasti monesti pureskeltu. Kirjasarjan ilmestymisen aikaan ei televisio ole vielä vienyt ihmisten vapaa-ajasta suurta osaa, vaan uskon kirjoilla olleen monia uskollisia lukijoita.

Tyhmyyden ylistys ja muita kesäkirjoja

Tyhmyyden ylistys on yksi mielikirjoistani. Olen lukenut sen useita kertoja, useimmiten kesän alkamisen kunniaksi. Nytkin selailin sitä juhannuksena koleiden kesäpäivien ratoksi. Kirja (Erasmus Rotterdamilainen: Tyhmyyden ylistys, Karisto 1974) ilmestyi ensi kerran vuonna 1509.

Erasmuksen kirja on säilyttänyt ajankohtaisuutensa. Erasmus pilkkaa korkeasti oppineita kirjaviisaita ja puhuu yksinkertaisuuden puolesta. Kirja on viisaan luonnehdinnan mukaan mielekkäästi mieletön eli viisaasti typerä.

Pahvikirjat ja e-kirjat

Pahvikirjat ja sähkökirjat voisi otsikko myös kuulua.

Julkaise syötteitä