Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Neuvostoliitto

Volga-21

Meitä on moneksi ja minä yksi heistä. Jostain ihmeen syystä olen aina ollut kiinnostunut neukkutekniikasta. Eräs syy siihen lienee se tosiasia, että moinen harrastus on aika halpa, hauskuuden ohella. Elämämatkani varrella on ollut Ural-kuorma-auto, pönttö-UAZ ("buhanka"), lukematon määrä latukoita, jokunen mosse ja kotona on nytkin pari neukkutraktoria. Jossain vaiheessa piti saada Volga-21 (tuo Suomessakin 1960-luvulta tuttu maalaistaksi "peuranokkavolga").

Unelma Konkka

Olipa vaikuttava lukukokemus; jo pelkästään siitä syystä, miten sattumanvaraisesti ryhdyin sen lukemiseen. Joulun aikana luin loppuun Suomussalmen kirjastosta lainatun "Matka muinaiseen Suomeen"-kirjan ja pähkäilin mitä lukisin sen jälkeen. Siis, en nyt kirjoita Ilari Aallon hauskasta kirjasta vaan aivan toisenlaisesta "muinaiskirjasta". 

Kun Stalin hurmasi suomalaiset

Neuvostoliiton diktaattori Stalin hurmasi syksyllä 1945 suomalaisen kulttuurivaltuuskunnan, jonka jäsenet palvoivat neuvostojohtajaa melkein yhtä innostuneesti kuin nyt ylistetään rakastettua Suomen tasavallan presidenttiä.

Karismaattinen Stalin oli suomalaisten mielestä vaatimaton, hiljainen, väsynyt, levollinen, viisas, tyyni, koruton, sydämellinen, luonnollinen, asenteeton, hienostunut. Suuri ihminen. Suuri ihmisystävä. Lämmin Suomen ystävä.

Vanatehnika varjupaik: neuvostopelit ja -vehkeet

Tallinnan ja Tartun välimaastossa, tarkemmin Järva-Jaanissa, Tuve Kärnerilt on tehnyt miehen työn keräämällä lähes kaikki neuvostovehkeet yhteen paikkaan (entiselle peruna- ja kasvimaalleen). Kuvat puhuvat puolestaan. Mukavaa matkaa ruostuvaan neuvostoliittoon!

Yhteystiedot 

Yksityiskohtainen dokumentti miljoonien nälkäkuolemista Neuvostoliitossa 1921–22

Vuonna 1921 keväällä ja kesällä Udmurtiassa ei satanut. Ilmeisesti juuri missään muuallakaan Neuvostoliiton alueella ei satanut, niinpä satoakaan ei saatu. Aivan meidän aluetta koskeneesta valtavasta nälänhädästä ei siis ole sataakaan vuotta.


Laajamittainen ulkomainen apukaan ei ehtinyt kaikkialle:
http://vintti.yle.fi/yle.fi/tv1/juttuarkisto/dokumentit/historiaa-neuvos...

Vinkki Ylen Teemalle: "1937. Pelon vuosi"

Venäjällä tehdään edelleen hyviä dokumenttifilmejä. Tässä varsin pätevä vinkki Ylen teema-kanavalle. Hommatkaa Vladimir Gertshikovin (Владимир Герчиков) tv-dokumentin esitysoikeudet ja laittakaa tulemaan:

"1937. Pelon vuosi" (1937. Год страха).

Dokumentti tehtiin vuonna 2013 ja se koostuu viidestä jaksosta (26 min/jakso)

https://

https://

https://

https://

Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa

Sosialistisesta realismista voidaan ollaan monta mieltä, mutta ainakin minäpoika pidän monista sen veistoksista. Myös maalausten joukosta löytyy rutkasti helmiä.

Kännykkä ja PC - neuvostokeksintöjäkö?

Jo pitkään on suurella varmuudella tiedetty, että lähes kaikki nerokkaat keksinnöt ja ajatukset ovat peräisin Neuvostoliitosta. Veikkaan kuitenkin, että oheinen seinäreliefi Moskovan maanalaisen "Kievskaja"-asemalla tuottaa melkoisen yllätyksen US-blogistanin lukijoille. Reliefi kuvastaa Venäjän ja Ukrainen sisällissotaa, Neuvostoliiton perustamisvaiheen yhteydessä, ja kuten kriittinenkin tarkkailija huomaa: vasemman alakulman sotilaan välineet ovat viimeistä huutoa....LÄHIKUVA

Vaalit Neuvostoliitossa

Siis, kuka olen ja mistä tulen? Jos ei olisi menneisyyttä, niin olisinko olemassa? Usein tuon esille täälläkin Uuden Suomen keskustelupalstalla muistelmia entisestä kotimaastani Neuvostoliitosta. En kuitenkaan riipu menneisyydessä, mutta muistoja ei voi unohtaa ja ne pulpahtavat mieleeni jostain ihan pienistä seikoista tai suurimmista asioista, niin kuin nyt presidentti vaaleista niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

Letters from Karelia

Aihe on tuttua tutumpi, mutta aina siitä kuulee ja näkee uusia kertomuksia. Tässä Kanadan NFB:n eli national film board:in kiinnostava ja liikuttava dokumentti vuodelta 2004 (kesto 1h 15 min). On kuulemma esitetty Suomen televisiossa, joskus vuonna 2005, mutta jäi ainakin minulta näkemättä.

Julkaise syötteitä