Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen historia

Älyttömyyksien Suomen historia

Pieni Suomi haluaisi olla suurvalta. Tähän tulokseen tulin, kun tein pikatutkimuksen poliitikkojen puheista ja lehtien otsikoista. Tuttuja ovat puheet Suomesta rauhanturvaamisen ja urheilun suurvaltana. Ne ajat ovat ohi, mutta uusia suurvaltahaaveita on ilmassa.

Jos lehtien otsikoita on uskominen, Suomi on esimerkiksi akkualan, koulutuksen, avaruussään tutkimuksen, mobiilidatan, markkinointiteknologian, tutkimusmatkojen, rakennemuutoksen, vihantorjunnan, avustustyön, olkakirurgian, viikinkimiekkojen, insinöörityön ja muotoilun suurvalta!

Suhteellisen lyhyt 500-vuotinen Suomen tausta

Suhteellisen lyhyt 500-vuotinen Suomi ei kuitenkaan ollut vailla kauheata ulkopuolellta  imperiumin valloitus himon väkivaltaa,  ahneuden aiheuttamaa agressiivisuutta.

Se ei ollut laajemmin ajanjakso mitä suojeli ihmisen itsesäätely, ihmisarvon kunnioittaminen tai Luonnonoikeudenmukaisuuden Henki. Ulkopuolella isänmaata oli paljon ulkomaalaisia ​​ulkopoliittisia ja lihavaisia ​​raakoja voimia. Ihmisen saalistajat pyrkivät hyödyntämään itseä pehmeillä iskunta kohteilla.

Vihtori Kosola rahamiesten käsikassarana

Lapuan liikkeen johtaja Vihtori Kosola on päähenkilö uudessa historiallisessa romaanissa (Unto Katajamäki: Kosolan kujanjuoksu - Lapuan liike 1929-1932, Bookcover 2018). Kirja romuttaa käsityksiä Kosolasta vahvana ja karismaattisena johtajana.

Kirjailija Katajamäki, joka on koulutukseltaan historian maisteri, kuvaa romaanissa Kosolan roolia toimittaja Leo Virran näkökulmasta. Virta menee ensin töihin Ilkkaan päätoimittaja Artturi Leinosen aisapariksi ja sieltä Kosolan avustajaksi Lapuan liikkeen päämajaan.

Vimpelin sotakoulu 100 vuotta

Kun Vimpelin sotakoulu juhlii parin viikon kuluttua (28.12.2017) näyttävästi 100-vuotisjuhliaan, on syytä nostaa esiin myös paikallisia vaikuttajia, jotka usein jäävät kenraalien ja muiden valtakunnallisten merkkimiesten varjoon.

Sotakoulun paikallisista puuhamiehistä yksi nousee ylitse muiden. Kauppias Helge Lakanen (1876-1938) oli tärkein organisaattori, kun sotakoulu perustettiin Vimpeliin. Hatunnosto hänelle!

Bulgarian diktaattori ja Orientin nainen

Jokaisessa hyvässä firmassa pitää olla yksi Ehrnrooth, kuului Koneen mahtisuvun Heikki H. Herlinin lentävä lause. Ei siis ihme, että Koneen nykyinen toimitusjohtaja on Henrik Ehrnrooth.

Ehrnroothien suvusta on juuri ilmestynyt Helsingin yliopiston historiantutkijoiden artikkelikokoelma (Ehrnrooth - Kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750-1950, Siltala 2017).

Kirjaa lukiessa samat etunimet toistuvat vuosisadasta toiseen, joten on vaikea pysyä kärryillä, kenestä milloinkin on kyse. Poimin kirjasta vain kaksi nimeä.

"Elävä kala ui veden alla"

Otsikon suomenkielinen lause on periaatteessa sellainen, että niin unkarilainen kuin mordvalainen voisi sen, mutkan kautta, vielä ymmärtää. Helsingin yliopiston tutkijatohtori Santeri Junttila kertoo, että kyse on kantauralilaisesta muinaislauseesta.

Harvoin kuulee näin mielenkiintoisen haastattelun kuin tänään Yle ykkösen Tiedeykkösen kautta. Suosittelen!

Santeri Junttilan upea puheenvuoro (kesto 44:46 min)

Suomen itsenäisyyden vuosikymmenten merkittävimmät alukset?

Amerikkalainen ja brittiläinen media rakastaa top-listauksia kaikissa asioissa, myös erilaisisissa historiateemoissa. Suomessa tämä formaatti ei ole tuttu, siksipä itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi ajattelin tehdä kirjoitussarjan itselleni rakkaaseen merihistoriaan liittyen.

Törmäsin Agricola-historiaportaalissa Leena Rossin kirja-arvosteluun Ian Grahamin teoksesta "50 laivaa jotka muuttivat historian kulun". Arvostelun kirjoittaja pohti merkittäviä aluksia eri näkökulmista josta sain innoitusta omiin pohdintoihini.

Lukukokemus: Uitto & Geust - Mannerheim-linja, talvisodan legenda

Mannerheim-linjan vaiheet avautuvat niin suomalaisesta kuin neuvostoliittolaisesta näkökulmasta laajaan lähdepohjaan nojautuen. Teoksen päivitetty painos on mielenkiintoinen lukukokemus ja toimii hakuteoksena omien sukulaisten sotataipaleesta kiinnostuneille. Kokonaisuuten kirja on sotahistorian harrastajalle lukemisen arvoinen. Kirjan kieli ei ole usean muun teknisen tietokirjan tapaan mitenkään erityisen sujuvaa, myös rakenne on hiukan episodimainen. Kirjan parhaita puolia on laaja, myös neuvostolähteistä haettu kuva-aineisto. 

Maisteri Lehdon tutkimuksia

Vimpelissä asuu harvinainen ennätysmies. Hän on ollut vaaleissa ehdokkaana kuudella vuosikymmenellä. Hän on pesäpallon Suomen mestari vuodelta 1960 ja hänellä on edelleen Vimpelin ennätys 200:n ja 400:n metrin juoksuissa.

Tämä matematiikan maisteri, 78, on puolisalaa tehnyt Jyväskylän yliopistossa kandidaattitutkielman historiasta. Tämä mies on kunnallisneuvos Matti Lehto, Vasemmistoliitto ja Vimpelin Veto.

Julkaise syötteitä