Eka kerta Telluksella, jännää... Tiedän ainoastaan että en tiedä

Kaikki blogit puheenaiheesta Talvi

Pitkä sähkökatkos ja siihen liittyvät konstit

Kuten monet huomasivat uutisoinnista, niin Pohjois-Karjalassa kuin täällä Kainuussa esiintyi vuoden loppuvaiheessa vakavia sähkökatkoksia, tykkylumen ansiosta. Vakavia siitä syystä, että ne olivat tällä kertaa poikkeuksellisen pitkiä. Esimerkiksi meidän korpitalomme oli peräti 45 tuntia ilman verkkosähköä. Talvisaikana siitä onkin leikki kaukana ellei ole ajoissa varautunut siihen pahimpaan mahdollisuuteen. Kerron tässä omasta kokemuksestamme sekä annan pari käytännön ratkaisua. Ehkä joku muu maaseudun asukas siitä saa jotain hyödyllistä irti.

Lumilukeminen

Täällä pohjoisessa pysyvä lumi alkaa taas olla vuodenajan tosiasiaa. Se tuo mukanaan hauskan ominaisuuden: lumiluku. Jokaisena aamuna pystyy havaitsemaan mitä lähiseudulla viime yönä on tapahtunut, etenkin tuoreen lumisateen jälkeen mutta muulloinkin. Kaikista liikkumisistä jää jälki, varsinkin sille joka pitää silmänsä auki. Jopa linnut jättävät käyntikortinsa lumeen. Myös hirvenmetsästyksessä lumesta on valtava apu vaikka kyseinen harrastusmuoto muuten alkaa olla aivan liian digitaalista (tutkapannat, kännykkäplotterit jne).

Neuleohje: Pitsikauluri lapselle

Aiemmin julkaisemani Nurinperinkaulurin ohjetta soveltaen voi neuloa myös pitsikaulurin.

Ideana on, että joustinneuleen oikeiden silmukoiden tilalla neulotaan pitsikuviota ja lisäykset tehdään nurjien silmukoiden kohdalla. Kauluri saa muotonsa, kun nurjia silmukoita lisätään tasaisesti haluttuun leveyteen asti.

Helppo neuleohje: Nurinperinkauluri lapselle ja aikuiselle

Taas on aika kaivaa kaapista villapipot, lapaset ja kaulurit - tai neuloa kokonaan uudet.

Kauluri on kätevä lämmike varsinkin lapsille, mutta myös ulkona viihtyville aikuisille. Minä käytin tähän Terapiapaidoista yli jääneitä lankoja: ohutta, pehmeää ja lämmintä alpakanvillaa.

Tunteeko kukaan pakkasfysiikkaa?

Kivitalossa asuvana törmään joka talvi täysin järjenvastaiseen ilmiöön. Kun ilma pihalla lauhtuu, sisälämpötila laskee.

Tampereella oli usemman päivän ajan pakkasta n. 7-8 astetta. Pidin makuuhuoneen patteria kiinni, koska lämpötila oli 22 astetta. Nyt pakkanen on lauhtunut muutamaan asteeseen. Yhtäkkiä alkoi tuntua kuin seinät huokuisivat kylmää. Vilkaisin lämpömittariin, ja lämpö oli laskenut 20 asteeseen.

Mikä on lumi- ja räntäsateen ero?

Onko niiden raja  "veteen piirretty viiva" ?

 

No, Ilmatieteen laitoksella tämä erottelu eri sademuotojen välillä tehdään sanallisesti näin:

"

Lumisade

Lumihiutaleet kasvavat usean tunnin ajan pudotessaan hitaasti kohti maanpintaa. Niiden muoto riippuu siitä, millaisissa lämpö- ja kosteusoloissa ne ovat kasvuaikanaan olleet.

Räntä

Lumihanki kutsuu

Rumpuputki on nähtävästi jälleen kerran rikkoontunut ja täyttynyt maa-ainekselle, joten ensi kesän tieremonttia varten piti käydä mittaamassa valmiiksi putken pituus- ja halkaisijamittoja. Samalla reissulla koirille tarjoutui mahdollisuus liikunta-aktiviteettien harrastamiselle (= nujakointia lumihangessa).

Myyntihinnat 560/500/6m SN8 kokoiselle putkelle alkavat 420 eurosta ylöspäin plus rahti...

Aurinkopylväs, aurinkopatsas vai halo?

En ole sataprosentisesti varma, miksi valokuvan valoilmiötä kutsutaan ja siksi kysyn. Se on ollut tänään näkyvissä ainakin Vihdissä ja Ikkalassa.

Tämä on ollut yksi niistä päivistä, jolloin auriko on kuin kaunis, valoisa koriste, joka ei mahda mitään kylmälle. Hieno aurinkoinen ja valoisa päivä kylmyydestä huolimatta.

Espanjaksi: Descubriendo Finlandia

 

 

 

 

 

 

Jääkatsaus 4.1.2016

Suvasveden jäätyminen odotutti tänäkin talvena itseään aina jouluviikolle saakka ja vasta nyt pakkasten  vielä kiristyttyä vuoden vaihteen tienoilla voidaan ounaksua jääpeitteen kestävän ainakin jalan liikkuvan ihmisen painon. Jään paksuus on reilut kymmenen senttiä eikä jään päälle ole vielä kertynyt lunta kuin enintään nimeksi, joten lähipäivinä voi alkaa suunnitella verkkojen laskemista omille perinteisille talviverkonpitopaikoille.

Julkaise syötteitä